Sluttrapport for forprosjektet “Sirkulære Sunndal-Industrielle symbioser”
Forprosjektet «Sirkulære Sunndal – industrielle symbioser» er nå avsluttet.
Sunndal Næringsselskap AS ble høsten 2023 tildelt kr. 1 000 000 fra Møre og Romsdal fylkeskommune, gjennom ordningen for grønne industrielle løft, for å arbeide med tiltak som vil redusere miljø- og klimaavtrykk og redusere ressurs- og energibruk. I tillegg mottok prosjektet støtte på kr 100 000 fra næringsfondet i Sunndal kommune.
Forprosjektet er nå avsluttet og sluttrapportene er sendt fylkeskommunen.
Sluttrapport: Se mer informasjon om prosjektet og oversikt over sluttrapport og dokumentene her.
Sluttrapporten inkluderer veikart for industrielle symbioser i Sunndal, en guide for helhetlig prosess for industrielle symbioser og en rekke materialstrømanalyser som også er samlet i en totaloversikt.
-Her har vi et godt utgangspunkt for videre arbeid, sier Tove-Lise Torve i SUNS, som har vært prosjektansvarlig for forprosjektet. –Tilbakemeldingene fra deltakerne viser tydelig at erfaringene og resultatene fra forprosjekt har vært nyttige.
Hovedlærdommen er at det ikke er tilstrekkelig med teknologiske løsninger for å lykkes med det grønne skiftet. - Skal man lykkes er man avhengig av flere faktorer som rekruttering av arbeidskraft, involvering av ulike interessenter i lokalsamfunnet, finansiering, motivasjon og engasjement, sier Torve.
Sirkulære Sunndal Hub?
“Grønt Industriløft Møre og Romsdal” har i sine rapportere pekt på at det bør etableres egne sirkulære huber i fylket, der Sunndal er en av åtte aktuelle huber.
Styringsgruppa for forprosjektet har vært i dialog med Innovasjon Norge med tanke på en mulig søknad for å ta arbeidet fra forprosjektet over i et hovedprosjekt for å få etablert Sirkulære Sunndal Hub. -Dette er noe vi vil følge opp på nyåret, avslutter Torve.