Anbefaler Aktivitetshus for alle elever

Formannskapet vedtok høsten 2023 å sette i gang et forprosjekt for å avklare mulighetene for å etablere et Aktivitetshus for ungdom og unge voksne, etter initiativ fra Skarfjell Utvikling.

Sunndal Næringsselskap har hatt ansvaret for å gjennomføre forprosjektet, sammen med en prosjektgruppe bestående av representanter fra både næringsliv, kommune og videregående skole.  Prosjektgruppa har i vår ferdigstilt sin rapport med anbefaling, og har nå oversendt denne til kommunen for videre behandling.

Se dokumentene her. Aktivitetshus — SUNS

Anbefaler å satse på en lærings- og mestringsarena for alle elever

På bakgrunn av innspill og kartleggingene som er gjort i forprosjektet, anbefaler prosjektgruppa å fokusere på aktivitetshuset som et allmennpedagogisk og forebyggende tiltak i skolen - en lærings- og mestringsarena som både fremmer mer praktisk læring og som kan forhindre utenforskap. Det er også vektlagt at det skal dekke reelle behov og gi et tilbud som ikke finnes fra før.

Prosjektgruppa anbefaler at aktivitetshuset organiseres på samme måten som Newton-rommet, og driftes av Sunndal kommune ved grunnskoletjeneste.

Aktivitetshuset skal gi et tilbud til elever i grunnskolen og til elever i videregående skole (allmennpedagogisk tilbud), og kunne tilby tilpassede tilbud til elever med spesielle behov (spesialpedagogisk tilbud). Bedrifter og nabokommuner kan kjøpe undervisningstjenester ved aktivitetshuset.

På samme måte som Newton-tilbudet, anbefales at tilbudet ved aktivitetshuset er modulbasert, der moduler utarbeides i samarbeid mellom næringsliv og skole, og knyttes til konkrete læreplaner og kompetansemål.

Aktivitetshuset skal også være en arena for alternative fritidstilbud.

- Vår visjon er et aktivitetshus som er godt integrert og koblet mellom skole og næringsliv, og som vil kunne være en fremtidsrettet læringsarena og en brobygger mellom næringsliv, skole og elever, sier initiativtaker Emil Bråten. Aktivitetshuset vil både kunne forebygge utenforskap og gi de unge inspirasjon til å velge yrkesfag, sier Bråten, som også brenner for å få på plass et alternativt fritidstilbud for unge.

-  Bakgrunnen for næringslivets initiativ er behovet for bedre strukturer i samarbeidet mellom skole og næringsliv, sier leder i Sunndal Næringsforening og deltaker i prosjektgruppa, Dag Sverre Sæsbøe. - Vi tror at et aktivitetshus som en arena for å prøve ut ulike håndverksfag både vil koble unge til lokale bedrifter og behov, og også utvikle de unge sin kreativitet og framtidige innovasjonsevne. Dette er veldig viktig med tanke på rekrutteringen til håndverksyrkene og lokale bedrifter framover, sier Sæsbøe.

-  Sunndal kommune har nå muligheten til å være i forkant og ta grep både med tanke på utfordringene med rekruttering framover, og ikke minst med tanke på å bidra til en mer praktisk skole som hindrer frafall, sier Sæsbøe. Her har Sunndal mulighet til å være pionerer dersom vi tør å satse!

Styret i Sunndal Næringsselskap sluttet seg i møte i juni til prosjektgruppa sitt forslag om å sette i gang et hovedprosjekt som anbefalt i forprosjektet.

-  Vi stiller oss hundre prosent bak de behovene og utfordringene som er beskrevet, og ønsker å være framoverlent og ruste oss for framtida, sier styreleder i Sunndal Næringsselskap, Siri Sande.

Videre prosess

Prosjektgruppen har nå oversendt sluttrapport for forprosjekt for Aktivitetshus til Sunndal kommune / formannskapet for videre behandling.

Et eventuelt hovedprosjekt vil kunne starte opp etter avklaring av modell for aktivitetshus.

Hovedprosjektet vil da måtte spesifisere nærmere innhold i aktivitetshuset og planlegge for realisering i 2025.

Neste
Neste

Oppdatering fra forprosjektet “Sirkulære Sunndal - Industrielle symbioser”