Arbeid med masterplan for reisemålsutvikling godt i gang

Arbeidet med masterplan for reisemålsutvikling startet opp før jul, og er nå godt i gang. Sunndal Næringsselskap gjennomfører prosessen på vegne av Sunndal kommune, og 2460 Reiselivsutvikling er innleid fagmiljø i strategiutformingen.

Reisemålsanalyse for Sunndal ble utarbeidet i 2024, og danner det faglige grunnlaget for arbeidet.  Analysen foreslo flere konkrete utviklingsområder for det videre arbeidet, og strategiarbeidet er nå lagt opp rundt fem sentrale områder:

  • Opplevelses- og attraksjonsutvikling

  • Overnattings- og serveringsutvikling

  • Transport og «grønn mobilitet»

  • Helhetlig reisemålsutvikling, besøksforvaltning og reisemålsledelse

  • Markeds- og produktutvikling


-Vi er glad for å ha et solid faglig grunnlag for arbeidet, og å ha med et sterkt fagmiljø innenfor reiseliv i prosessen, sier Sigrun Rødset som er prosjektleder for reiselivsarbeidet i SUNS. De har erfaringer fra tilsvarende arbeid i andre deler av landet, og vet hva som må til for å utvikle oss som reisemål, sier Rødset.

Arbeidgrupper legger videre grunnlag

En viktig del av strategiarbeidet er å involvere ulike aktører gjennom arbeidsmøter innenfor utviklingsområdene.  Arbeidsgruppene startet opp i januar/februar, der noen av møtene gjennomføres på Teams og noen fysisk.

Onsdag 12. februar var to av gruppene i aksjon på Sunndalsøra Hotell, ledet av Ståle Brandshaug i 2469 Reisemålsutvikling.

-Selv om Sunndal har spektakulær natur og gode attraksjoner, er Sunndal relativt lite utviklet og lite kjent som reisemål, sa Ståle Brandshaug i 2469 Reiselivsutvikling innledningsvis. Det kan brukes som en fordel framover, da trendene viser at turistene nå søker mer ukjente reisemål, sier han.

-Men det er nødvendig å få opp gode aktivitetstilbud til turister og andre besøkende, sier han. Undersøkelser viser blant annet at reisende ønsker å komme i kontakt med lokalbefolkningen, høre om historien på stedet, og å gjøre aktiviteter i naturen, sier Brandshaug.

Arbeidsgruppen innenfor overnatting og servering jobbet med utfordringer og løsninger for videreutvikling og samarbeid, mens en annen gruppe jobbet med utfordringer og løsninger for utvikling av opplevelser og aktiviteter.

Fokuset framover vil være konkretisering av tiltak, og det blir ny runde med arbeidsmøter i mars.

Reisemålsutvikling viktig for attraktiviteten

-Møtene med aktører i Sunndal viser at det er engasjement og ønske om å utvikle Sunndal som reisemål, sier Branshaug. -Men skal en lykkes med utviklingen, må det satses og organiseres slik at strategiene som nå legges kan følges opp, blant annet med aktørutvikling.

-Å satse på utvikling av reiselivet, er også en satsing på utvikling av lokalsamfunnet sin attraktivitet som bosted og arbeidssted, sier Brandshaug. Dette er et viktig perspektiv inn i arbeidet, og som Sunndal kommune synes å ha skjønt, sier han. Et godt sted å besøke er et godt sted å bo og arbeide. Det er viktig å se dette i sammenheng.

Forrige
Forrige

Inviterer til minimesser innen salg og service og industri, bygg og anlegg

Neste
Neste

Relanserer Sunndalkonferansen med fire nye eiere om bord