Plastproblemet: Innovasjonscamp med Sunndal Voksenopplæring

26.-28. juni ble det arrangert innovasjonscamp for elevene ved Sunndal Voksenopplæring.

Alle gruppene imponerte med inngående kunnskap om hvorfor plast er problematisk og farlig for både mennesker, dyr og miljøet. I tillegg var det mange gode, og kreative løsningsforslag til hvordan man kunne få bukt med all plasten.

– Det har vært jamt over høyt nivå i alle gruppene, mener Per Helge Malvik, daglig leder i Sunndal Næringsselskap og jurymedlem.

– Jeg har lært mye idag, istemte Ståle Refstie, som også satt i juryen.

Blant de mange gode løsningene som ble presentert var det to som utmerket seg. Plastspisende bakterier og planteposer. Disse to ideene tok henholdsvis første og andreplassen i konkurransen.

Gruppen som tok førsteplassen la vekt på at det ikke finnes én løsning på plastproblemet, men at ulike virkemidler må tas i bruk for å snu utviklingen. De la frem alternativer som plastskatt, statlig subsidiering av tilsetningsstoffer som gjør plasten mer nedbrytbar, bevissthetskampanjer og utviklingen av en plastspisende bakterie som kan rense verdenshavene.

– Vinnergruppens løsninger bar preg av teknologioptimisme, legger Refstie til.

Andreplassen gikk til gruppen som lanserte ideen om planteposer. Gruppen hadde latt seg inspirere av en mann i Indonesia som hadde utviklet en vannoppløselig «plastpose» basert på casseva-roten. Posen – som brytes ned etter bare 10 dager i naturen – kan løses opp i varmt vann på bare noen minutter og er helt giftfri. Dermed kan vannet drikkes etterpå.